Sanıyorum 2023/2024 sezonunda 4 büyüklerin stadyumlarında büyük boşluklar göreceğiz. Aşık olduğu renklere gönül vermiş taraftarlar takımlarının maçlarını izleyebilmek için kombine biletlere bir servet ödemek zorunda. Bilet fiyatları belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınıyor bunları herkesin bilmesi gerek. Düşünsenize taraftar olarak takımınızın size ihtiyacı var ve enflasyon bahanesi ile İngiltere, Almanya ve İtalya liglerinde bilet için alınan ücretin çok üstünde bir fiyat belirleniyor… Liverpool taraftarı olduğunuzu düşünün, Lig maçı var, FA Cup var, Şampiyonlar Ligi var, var oğlu var toplamda kesin olarak 50 karşılaşma garantisi var ama Pound / Türk Lirası orantısına baktığınızda Türk takımlarının kombine fiyatları neredeyse kafa kafaya denk geliyor. Peki şu soruları taraftarlar kendine sormalı; 

  • Bu ekonomide tek eğlencesi futbol olan insanlar bu paraları nasıl verecek? Haydi verdi diyelim, siz biletlerin karşılığında aynı zevki bu futbolseverlere yaşatabiliyor musunuz? 
  • Şampiyonluk parolası ile değil de kümede kalma amacı ile sahaya çıkan Anadolu Kulüpleri, kendi taraftarlarından ne sebeple destek istiyor? Kulüplerin ekonomi dengeleri taraftarları neden ilgilendirsin ki? 

Çileyi çeken yine taraftar oluyor, bilet al Ahmet, forma al Mehmet, yayıncı kuruluşa abone ol Ayşe ama sana reva görülen tıklım tıklım bir otobüs ve nefes alınamayan metrolar. Otopark yok, tuvaletler yetersiz ve yakın zamanda stadyumda bir sandviç alabilmek için bile neredeyse insanların kredi çekmesi gerekecek.

LA LİGA DOLULUK KURALI GELSİN! 

İspanya Futbol Federasyonu 2016 yılında bir kural getirdi ve takımlara iletti. 

‘’Canlı yayında izletilen karşılaşma var ise ev sahibi takımın ana kamera arkasındaki taraftarlarının doluluk oranı en az %70 olmalıdır’’

Bu kural geldi ama pratikte kimseye bir ceza verileceği düşünülmezken 1 yıl sonra yani 2017 yılında Celta Vigo tarihte ilk kez tribünleri dolduramadığı için ceza yiyen ilk kulüp oldu. Senenin sonunda doluluk ortalamasını tuttursa da ligin kalitesinin düşmemesi adına bu tarz uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. Kulüpler kombine bilet fiyatlarını belirlerken bunun gibi kurallarla karşı karşıya kalırsa makul bir yol bulunacaktır.

GENÇLER TÜRK FUTBOLUNA İLGİSİZ

Dünya’da zaten futbola olan ilgi düşüyor, araştırmacılara göre bunun nedeni; Z kuşağı diye tabir ettiğimiz genç nüfus hızlı içerik tüketimine çok alıştı. Bir karşılaşmanın 90 dakika olması onlara artık çok uzun geliyor. Anlayamadığımız kısım, bu gençlerin tribünlere veya ekran karşısına çekilmesi gerekirken onlara sürekli kaos izletiliyor. Bilet alıp maça gidiyorsunuz, kurallara göre maç 90 dakika ama topun oyunda kalma süresi yaklaşık 50-60 dakika… Düşen futbolcu kalkmıyor, 30 kamera ve bir sürü açıdan canlı yayınlanan bir taç/kornere bile futbolcular dakikalarca itiraz ediyor. Bacağına su damlası gelen futbolcu bacağı kırılmışçasına 10 takla atıyor ve Hollywood aktörlerine taş çıkartıyor. Bunu insanların izlemediğini sanmaları çok enteresan bir düşünce. Buna bir an önce önlem alınmalı ve sosyal medyanın egemenliğini elinde bulunduran gençlerin ilgisini ciddi projeler ile bu yöne doğru çekmelisiniz.