2023 sezonu sona ererken WTA bireysel ödül kazananları açıkladı. Uluslararası tenis medyasının oylarıyla 2023 WTA Oyuncu Ödülü kazananları şöyle:

Yılın Oyuncusu: Iga Swiatek

Dünyanın 1 numarası Iga Swiatek, üst üste ikinci kez WTA Yılın Oyuncusu seçildi ve 2012'den 2016'ya kadar Serena Williams'tan bu yana arka arkaya sezonlarda bu ödülü kazanan ilk oyuncu oldu. Tur lideri altı şampiyonluk, Roland Garros'ta Grand Slam unvanını koruma, WTA 1000 China Open (Pekin), Katar TotalEnergies Open'da (Doha) WTA 500, Porsche Tennis Grand Prix'yi (Stuttgart), WTA 250 BNP Paribas Varşova Açık ve son olarak WTA Finalleri Cancun'da yenilgisiz gelen şampiyonluk. Swiatek'in ilk WTA Finalleri şampiyonluğu, aynı zamanda üst üste ikinci sezonda yıl sonu tekler sıralamasında 1 numara olmasını da garantiledi.

Yılın Çiftler Takımı: Storm Hunter ve Elise Mertens

Storm Hunter ve Elise Mertens birlikte yarıştığı ilk sezon inanılmaz derecede başarılı oldu. Başarılı bir ortaklığın potansiyeli, Avustralya Açık'ta çeyrek final başarısı birlikte ilk etkinliklerinden açıkça görülüyordu. Roma'daki Internazionali BNL d'Italia'da, Guadalajara WTA 1000 şampiyonlukları yanısıra WTA 250 Rothesay Classic Birmingham ve Wimbledon'da da şampiyonluk maçına ulaştı ve Hunter, WTA çiftler yıl sonunda 1 numara olarak sıralanan inanılmaz bir yılı tamamladı.

Yılın En İyi Gelişme Gösteren Oyuncusu: Zheng Qinwen

2022'de Yılın Yeni Oyuncusu seçilen Zheng Qinwen, WTA Ödülleri'ne yabancı değil ve bu sezon Yılın En Çok Gelişme Gösteren Oyuncusu ödülünü kazanarak bunu daha da başarılı bir şekilde sürdürdü. Zheng, ilk şampiyonluğunu Haziran ayında WTA 250 Palermo Açık'ta elde etti ve ardından ABD Açık'ta çeyrek final başarısı ile kariyerinde başka bir dönüm noktasına ulaştı. Yükselişi, bu kez kendi topraklarında WTA 500 Bank of Communications Zhengzhou Open'da ikinci bir şampiyonlukla devam etti. Sezonu, son 15 maçından 12'sini kazanarak ve Huafa Technology WTA Elite Trophy Zhuhai'de finalle sonuçlandırarak yeni bir kariyer rekoru kırarak 15. sıraya yükseldi.

Yılın Yeni Geleni: Mirra Andreeva

Yıl sonu WTA Top 100'de yer alan hiçbir oyuncu, 2022 ile 2023 arasında 405. sıradan 46. sıraya sıçrayan Mirra Andreeva kadar büyük bir sıralama artışı sağlayamadı. Bu sezona Avustralya Açık kızlar finaline ulaşarak iyi bir formda başladı ve henüz 16 yaşındayken WTA 1000 Mutua Madrid Açık'ta masalsı bir Son 16 başarısı ile WTA Tour'a çıktı ve ilk 20'deki iki oyuncuyu mağlup etti. Bunu, Roland-Garros'taki ilk Grand Slam turnuvasında üçüncü tura çıkarak ve Wimbledon'da ikinci haftaya ulaşarak destekledi.

Yılın Geri Dönüş Oyuncusu: Elina Svitolina

Elina Svitolina, hamilelik nedeniyle WTA Tour'dan 12 ay uzakta kaldı. Svitolina, Nisan 2023'te sahalara geri döndü. Hamileliğinden önce Svitolina, art arda 200 haftayı İlk 10'da geçirmişti ve sahalara hoş geldin dönüşünden sadece bir ay sonra WTA 500 Internationaux de Strasbourg'da 17. kariyer şampiyonluğunu elde etti. Geri dönüşü, Roland Garros'ta çeyrek final başarısı ile devam etti ve ardından Wimbledon'da yarı finale ulaşarak en iyi Grand Slam sonucunu elde etti ve bu süreçte WTA Dünya No.1 Iga Swiatek'i mağlup etti. Beş ay içinde Svitolina, WTA Sıralamasında bir yükseliş yakaladı ve yılı neredeyse hiç ayrılmamış gibi 25. sırada tamamladı.

WTA oyuncularının oylarıyla 2023 WTA Oyuncu Ödülleri'nin kazananları şöyle:

Karen Krantzcke Sportmenlik Ödülü ve Peachy Kellmeyer Oyuncu Hizmet Ödülü: Ons Jabeur

Tsitsipas, Monte Carlo'da 3. kez şampiyon Tsitsipas, Monte Carlo'da 3. kez şampiyon

Ons Jabeur, 2023'te çifte ödül alarak üst üste ikinci kez Karen Sportmenlik Ödülü'nü ve kariyerinde ilk kez Peachy Kellmeyer Oyuncu Hizmet Ödülü'nü aldı. Her ikisi de WTA'daki sporcu meslektaşları tarafından oylanıyor ve Jabeur'un nazik ve düşünceli tavrı, adil oyuna verdiği destek ve saha içinde ve dışında başkalarına saygısı nedeniyle Karen Krantzcke Sportmenlik Ödülü veriliyor. 1977'de tanıtılan Peachy Kellmeyer Oyuncu Hizmet Ödülü, onun oyuncu arkadaşlarına verdiği olağanüstü desteğin yanı sıra daha geniş oyuncu topluluğu adına diğer girişimlere verdiği olağanüstü desteği kutluyor. Jabeur, aynı yıl her iki ödülü de kazanan yalnızca Kim Clijsters'a katıldı.

Jerry Diamond ACES Ödülü: Jessica Pegula

1995 yılında eski WTA CEO'su Jerry Diamond'ın anısına verilen ACES Ödülü, bu yıl Jessica Pegula'ya tutarlı profesyonel davranışı ve saha dışı tanıtım ve hayır işlerinde yer alarak kadın tenisini hayranlara, medyaya ve yerel topluluklara tanıtma konusundaki istekliliği nedeniyle veriliyor. Pegula'nın kadın sporunun desteklenmesindeki önemli katkısı bu ödülle tanınıyor ve adı, aralarında Angelique Kerber, Elina Svitolina ve son olarak Maria Sakkari'nin de bulunduğu önceki kazananların prestijli listesine katılıyor.

WTA'ya kayıtlı antrenörler tarafından yapılan oylamayla Yılın Teknik Direktörü: Tomasz Wiktorowski

1 Numaralı Iga Swiatek'in koçu Tomasz Wiktorowski, Polonyalı yıldızın birlikte geçirdikleri iki yıl boyunca baskın bir güç haline gelmesindeki önemli rolü nedeniyle 2023 WTA Yılın Koçu seçildi. Wiktorowski, WTA'ya kayıtlı antrenörler tarafından, kazanılan şampiyonluklar (altı) ve maç galibiyetleri (68) için tura liderlik etmenin yanı sıra, 2023'te WTA 1 Numaralı sıralamasını korumak ve yeniden ele geçirmek için zorlu bir rekabetle karşı karşıya kalan ortaklığın dayanıklılığı ve zihinsel gücü nedeniyle bu ödülü kazanmak için seçildi.

Kaynak: tenisgunlugu.com